2014. február 12., szerda

Tipp kiránduláshoz: bodzavámi bölényrezervátum és Üvöltő vízesés

Hétvégén rövid, baba-sétáltatós kiruccanást terveztünk a közelben, kihasználva a tavaszias jellegét ennek a nem is túl cudar, de attól még "elegem van belőle" télnek. Eredetileg Bikfalva erdős-legelős domboldalát szemeltük ki úti célnak, mégis Bodzavámon (Vama Buzăului) kötöttünk ki. Hogy miként írja át az útitervet egy pici baba? egyszerűen.... bealszik az autózásba, amire, az édes álmot óvó szülő egyből úgy dönt: mit nekünk még pár kilométer, menjünk tovább!!! És nagyszerű döntés volt, nemcsak a pihenten ébredő gyerek hálálta meg, hanem Bodzavidék szépsége mellett, a felkeresett látványosságok nyújtotta élmény is.
Első megállónk a 2008-ban létrehozott Bölények Völgye elnevezésű rezervátum volt, ahol 2 lej belépő ellenébe rácsodálkozhatunk a több mint százhektáros bekerített területen éldegélő növényevők méretükkel sokkoló, tiszteletet parancsoló példányaira.
Az európai bölény ( Bison bonasus) még a középkorban gyakori vad volt a kontinens erdeiben, de az újkorban a kíméletlen vadászat kipusztította a fajt. Az utolsó Kárpát medencei példányt 1814-ben ejtették el Udvarhely környékén, az utolsó vadon élő európai bölényt pedig 1927-ben lőtték le a Szovjetunióban. Az állatkertekben megmaradt néhány példányt felhasználva kezdte meg több ország is a faj újratelepítését, megmentését. A bodzavámi, Románia negyedik bölényrezervátuma.
Második megállónk a szintén Bodzavám határában található Üvöltő vízesés volt. Bodzavám déli végében az Nagy-Bodza patak mentén  festői tájon vezet át az út.  Ha ezt követjük egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Malompatak völgyén megy fel a híres mésztufa gátakhoz. Itt bővizű források sokasága fogad. A látvány bármely évszakban üdítő, izgalmas, remek...
Fotó: Nicu Barb

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP