2013. május 9., csütörtök

Első találkozásunk a kabasólyommal

Mint azt már előző bejegyzésünkben említettük, a Mindennapi Madaraink Monitoringja program keretén belül Kézdimartonoson és Bereck között egy nem mindennapi madarat is megfigyelhettünk. Ekkor találkoztunk ugyanis első alkalommal a kabasólyommal (Falco subbuteo), így aztán részletesebb bemutatását is alkalmasnak véljük.


Rendszertanilag a sólyomfélék családjának valódi sólymok nemzetségébe tartozik.

Hossza kb. 29-35 cm, szárnyfesztávolsága kb. 70-90 cm, tömege 130-340 g, a tojó valamivel nagyobb a hímnél, ültében szárnya túlnyúlik a farkán.

Karcsú, gyors röptű, a táplálékul fogyasztott nagyobb rovarokat (szitakötők, méhek, darazsak, cserebogarak) vagy kisebb madarakat a levegőben kapja el. Előbbieket ott is fogyasztja el, vagy, udvarláskor, a röptében hátára forduló tojó kinyújtott karmai közé ejti az ajándékul szántakat. Fecskéket is zsákmányol, román neve (Şoimul rândunelelor) utal is erre a szokására.

Vonulómadárként áprilistól-októberig tartózkodik vidékünkön, a telet Afrikában tölti. Európában a legészakibb területek kivételével mindenhol előfordul, állományát stabilnak tartják. Romániában kb. 800-900 fészkelő párt tartanak számon, ebből kb. 300 pár a Duna-Deltában él.


Különféle élőhelyeken költ; fészekalja rendszerint három tojásból áll, ezekből kb. 1 hónapra kelnek ki a további kb. 1 hónap alatt röpképes fiókák.

Hangja itt hallható.

A kabasólyom Romániában és Magyarországon is védett.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

Bethlen Gábor Alap

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP