2013. március 9., szombat

Tavaszi elsők

Mai erdei túránk célja a tavasz hírnökeként ismert hóvirág megkeresése volt Sepsikőröspatak környékén. Őt nem találtuk meg, de néhány más kora tavaszi növényből összeállt az idei első vadvirágcsokrunk:
 

pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)erdélyi májvirág (Hepatica transsilvanica) - mifelénk kék ácika avagy a kék mogyoróalj

martilapu (Tussilago farfara)

... s hogy ez még csak a kezdet az alábbi fotók is bizonyítják:


Aztán egy  cinkék dalától hangos erdőrészen rátaláltunk a mogyoróbokor (Corylus avellana) apró kis termős virágjaira is:A barnás s még hóillatú avaron pompás színével hívta fel magára a figyelmet a csészegombák (Pezizaceae ) családjának egyik képviselője:

Sétánk végén még lencsevégre akadt a vörhenyes nappali-araszoló (Archiearis notha):2 megjegyzés:

Vizauer Csaba,  2013. május 5. 16:46  

A fotókon szereplő lepkék még véletlenül sem kökény-övesbagolylepkék, amely csak tova július-augusztusban repülnek, és egyáltalán nem jellemző rájuk, hogy a földre leszállva nappal fotóztassák magukat. Ez a lepke még nem is bagolylepke, hanem egy koratavasszal nappal aktív araszolólepke. S ha jó látom, akkor ez egy vörhenyes nappali-araszoló (Archiearis notha). A bagolylekék első szárnyain a rajzolat teljesen más. Keressetek rá a neten, s hasonlítsátok össze.

Gyurgyalagok 2013. május 5. 22:44  

Kedves Csaba!
Újra köszönet a pontosításért, át is javítottuk!

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP