2012. augusztus 10., péntek

Szomorú találkozás a kék vércsével

Nem ritka látvány az autók által elütött madár az úttesten... ilyenkor sehogy sem fér a fejemben, hogy ezek a legtöbb esetben levegő virtuózok, hogyan kerülhetnek az elporozó járművek útjába, mi lehet az a körülmény, ami összezavarja a tájékozódást és a nagyszerű reflexeket. Szomorú a gondolat, szomorú a látvány, ezért legtöbbször csak hátrahagyjuk őket, a tegnap azonban sikeres tolatás, autók közötti szlalomozás után szemügyre vétetett, Ő.
Ő, a kék vércse, fiatal és hím, első találkozás, igaz, hogy a kevésbé szerencsés találkozás, de a megyénkben a faj jelenlétét illetően értékes adat.  
Már csak azért is, mert mint megtudtuk Daróczi Szilárd ragadozómadár- szakértőtől ezek a fiatal, idei madarak nem igazán kalandoznak el messzire a költőhelytől, ezért joggal lehet feltételezni, hogy a közelben előfordulhat néhány költőpár.
Környékünkön, Botfaluban  (Bod) jeleztek néhány költőpárt, de az előfordulás itt is csak alkalmi jellegű. A kék vércse (Falco vespertinus)  Románia egyetlen telepesen fészkelő ragadozómadara. Nem épít fészket telepei ezért csak a vetésivarjú-kolóniákban tudnak kialakulni. Romániai állománya az utóbbi húsz évben csökkenő tendenciát mutatott, ez jelentős részben az emberi tevékenység számlájára írható. Az intenzív mezőgazdálkodás és a hagyományos területkezelések (pl. legeltetés) visszaszorítása miatt a kék vércsék fokozatosan elvesztik élőhelyeiket. Ugyanakkor a közúti balesetek, áramütések is bőségesen hozzájárultak az egyedszámcsökkenéshez


A kék vércsét az Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a vörös listás fajok közé sorolja, státusa mérsékelten veszélyeztetett. Romániában törvény által szigorúan védett madár.


Köszönet a faj mibenlétének kiderítésében nyújtott segítségért Daróczi J. Szilárdnak.
További érdekes infók a madárról ITT.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP