2009. december 2., szerda

Növényekkel kapcsolatos hiedelmek

A növényekhez, állatokhoz sokféle hiedelem fűződik. Egyesek csak bizonyos népeknél, mások az egész világon elterjedtek. A növényekhez kapcsolódó hiedelmeknek gyakran azok természetes gyógyereje lehet az alapja.
Legutóbbi közvéleménykutatásunkkal egy ilyen növényi hiedelem ismeretére kérdezve rá megtudtuk, hogy olvasóink nagy része tudja, hogy - a néphit szerint - karácsonykor a nyírfa leveles ágát kell kitűzni, ha házunkat a rontástól meg szeretnék védeni.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Következzen még néhány érdekes, növényekhez kapcsolódó babona:
Fokhagyma: az ókori népek amulettként viselték a nyakukban, azt gondolván, hogy megvédi őket a betegségek és a szemmelverés ellen. Karácsony estéjén pedig mindenképpen kell enni a mézes fokhagymából, különben a következő évben gyakran fog fájni a torkunk.
Kukorica, köles: karácsonyi misére menet a lányok kukoricát vagy kölest dobtak a szenteltvíz tartóba, ezek száma mutatta meg ugyanis, hány kérőjük lesz a következő évben.
Mák: a karácsony napján mákot örlő lány, következő évben férjhez megy. Vidékünkön a mákot a tehén hátán is szokás volt végigszórni, így a gonosz szellemek annak szedegetésével voltak elfoglalva és nem árthattak az állatnak. A gazdagságra vágyóknak karácsonykor érdemes mákot, vagy egyéb szemes élelmet (lencse, bab, borsó) fogyasztani, mert az sok pénzt hoz.
Alma: a leendő férj neve kiolvasható abból az almahéjból, amit egyben hámoz le a lány, visszaalakítja nagyjából alma formájúra és a feje fölött hátradobja.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Fagyöngy: aki meg akarja tudni, milyen lesz a jövendőbeli párja, megláthatja azt, a karácsonykor meggyújtott fagyöngy füstjében. Továbbá az ajtó fölé is hasznos fagyöngyöt akasztani, hisz azt meglátva minden ártó szellem és rossz akarat visszafordul.
Meggy: a lányok Luca napján meggyfaágat tettek vízbe, és akié karácsonyig, kizöldült az a következő évben férjhez ment.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP